Kallblodssporten har utvecklats på ett mycket positivt sätt, till vilket satsningen på Svenska Kallblodsklassikern bidragit med ett gynnsamt koncept för såväl bredden som eliten. De kallblodiga Klassikerloppen är numera kraftigt etablerade i den svenska storloppskalendern. 2015 kördes en historisk tävlingsdag på Dannero då Sverige för allra första gången presenterade två kallblodslopp på V75-kupongen. Förutom anrika handicaplöpningen Svensk Travsports Guldtäcke, även Svenskt Kallblodskriterium som vanns av norske Galileo körd av Geir Flåten. En på många sätt historisk seger värd 600.000 kronor. Svenskt Kallblodsderby körs på Östersundstravet och är ett av landets äldsta storlopp. Detta år segrade Järvsörappen med Jomar Blekkan i sulkyn och man belönades med hela 700.000 kronor.

Öystein Tjomsland lade beslag på de båda stofinalerna som kuriöst nog hemfördes av två helsyskon. I Kriteriestoet var Aase helt överlägsen medan storasyster Patsi speedade hem Derbystoet i en virvlande avslutning. Vi får förmoda att modern Tekno Pila är mycket stolt – och kan meddela att hon just 2015 fick sitt tredje stoföl som döpts till Haldis – och även hon är efter Åsajerven!

Bara i de fyra finalloppen utdelas hela 4,2 miljoner kronor i prispengar, en nivå man lyckas hålla tack vare långsiktigt och målmedvetet arbete i samarrangemang med Svensk Travsport och trogna sponsorer. Uttagningsloppen körs traditionsenligt på resp bana och årets finaler avgörs på Dannero med V75 söndag 7 augusti, medan Östersundstravet arrangerar en spännande V86-omgång onsdag 27 juli. Missa inte landets två största kallblodsdagar!